Když se Iveta Churavá, jednatelka společnosti U Lidušky s.r.o., rozhodla rozjet vlastní pekárnu, věděla jedno — bude potřebovat spolehlivého partnera. O pekařině tehdy nevěděli nic. Dnes už jejich pec voní čerstvým chlebem, houskami i koláči. Jaký podíl na tom má technologie od Foodtech s.r.o.? Významný. O své zkušenosti s výběrem zařízení, plánováním provozu i prvních krocích v pekařském byznysu se paní Churavá rozpovídala v našem rozhovoru.

Kdy jste se rozhodli vybudovat vlastní pekárnu a co bylo hlavním impulsem k tomuto kroku?

Rozhodující v našem přemýšlení byla skutečnost, že pan Kanta, pekař z Města Touškova, který nám mnoho let dodával do našich obchodů U Lidušky skvělý chléb, přestal péct a odešel do důchodu. Jeho celozrnný chléb byl vyhlášený a nikdo z místních plzeňských pekařů se neměl k tomu, aby jej zařadil do sortimentu. Myšlenka tedy “uzrála” začátkem roku 2023. A pan Kanta nám velice pomohl, předal nám veškeré své umění. Děkuji mu za to.

Jak vaši zákazníci reagují na to, že pečete vlastní čerstvé pečivo ve své vlastní pekárně?

Kupují a stále více. To je ta nejlepší reakce, kterou můžeme vnímat. A k tomu komentáře, že pečivo je skvělé. Rohlíky sádlové, koláčky máslové, žitné pečivo a další dobroty. 

Jakou roli sehrála spolupráce s Foodtech s.r.o. při výběru a dodání technologií pro vaši novou pekárnu?

Významnou, protože jsme o pekařině nevěděli nic. Potřebovali jsme zkušené odborníky na pekařské stroje, kteří nám budou radit. A to páni z Foodtech s.r.o. umí.

Co bylo pro vás při výběru potravinářských strojů nejdůležitější – výkon, úspora času, jednoduchost obsluhy?

Pořídit stroje bylo díky společnosti Foodtech s.r.o. snadné. Samozřejmě jsme se zaměřili na to, aby stroje byly výkonné, úsporné a spolehlivé. Největší úsilí jsme ale věnovali personální práci. Kde sehnat pekaře – vyučení prostě nejsou! Takže bych vyzdvihla to, že stroje se snadno nastavují, snadno ovládají a ovládání je pak rutinní. A to zvládnou i zaměstnanci, kteří nejsou z oboru.

Pomohla vám nová pekárna rozšířit sortiment farmářských obchodů nebo zlepšit dostupnost čerstvého pečiva?

Do té doby jsme odebírali slané i sladké pečivo asi od 8 výrobců a vybírali produkty, které splňovaly naši nastavenou kvalitativní představu. Nyní se nám dodavatelský režim velmi zjednodušil. Základ dovážíme z naší pekárny 2x denně, vždy čerstvé, kvalitní a někdy ještě teplé.  

Jaké pečivo z vaší pekárny je mezi zákazníky nejoblíbenější? Co se prodává nejvíce?

Jednoznačně kvalitní obyčejné sádlové rohlíky.

Jaký význam pro vás má možnost péct podle tradičních receptur s pomocí moderní technologie?

Byl to trochu oříšek, ale ne ve smyslu technologií, ale ve smyslu z čeho vyrábět. Máslo, sádlo, tvaroh od farmáře atd. Nakonec se vše podařilo a ve spojení například se stopkynárnou, kdy tento stroj řídí proces kynutí, je výroba pohodlná, kvalitní a vždy naplánovaná. A to bez ohledu na počasí.

Plánujete díky této technologii i další rozvoj výroby – například catering, zásobování jiných prodejen nebo gastro provozů?

Výrobu stále navyšujeme a učíme se nové produkty. Cíl je co nejvíce prodat v našich obchodech, tzn. využívat vybudovanou distribuční síť. A pak uvidíme. “Zůstat stát” nechceme, to není naše filozofie. 

Doporučili byste podobné technologické řešení od Foodtech s.r.o. i dalším farmářským výrobcům, kteří chtějí péct vlastní pečivo?

Ano, ale ne v Plzni a okolí (smích)!

Zajímá vás, jak mohou pekařské technologie skvěle fungovat i u vás?

Ozvěte se nám – navrhneme vám řešení, které bude fungovat ve vaší praxi. Využijte našich zkušeností a přidejte se k firmám, které s námi zefektivnily svou výrobu a posílily konkurenceschopnost.

Jan Kout
konzultant pro projekty v potravinářství
Telefon: +420 602 436 618
E-mail: foodtech@foodtech.cz

Děkuji za rozhovor a na závěr musím ještě zmínit, že RODINNÉ FARMÁŘSKÉ OBCHODY U LIDUŠKY s vlastní pekárnou, lahůdkárnou a kuchyní jsou tu s námi již od roku 2014. Více se dozvíte na stránkách www.obchodulidusky.cz.

Jan Vavřička
Marketingový tým Foodtech s.r.o.

Mohlo by vás zajímat: